Bewonerscommissie Zeeheldenwijk

Bewonerscommissie Zeeheldenwijk

Zeeheldenwijk. De Kuil. De Overkant. Het kan zelfs nog gekker. In de volksmond is het ook wel de Vlooienkuil genoemd. Maar de Zeeheldenwijk is echt een zeeheldenwijk. Van Speykstraat, Trompstraat, Piet Heinstraat en De Ruijterstraat verwijst toch echt naar een Nederlandse zeeheld. De Kuil is een verwijzing naar de ligging. De huizen in de wijk liggen lager dan de Gouwe. Dat is goed te zien is bij de flat aan de Henegouwerweg. De binnenkomst is gelijkvloers, maar om vervolgens bij de woningen op de begane grond te komen moet de bezoeker eerst zes treden omhoog. Wie aan de achterkant binnenkomt moet om aan de voorkant bij de lift te komen zelfs tien treden omhoog. De flat is op een dijk gebouwd en omdat in een dijk niet gegraven mag worden, moest de lift er bovenop. Wie slecht ter been is en geen trappen kan lopen moet aan de voorkant naar binnen. Zelfs wie op de begane grond woont, moet men altijd nog zes treden lopen. Niet echt fijn.

Namen

Waar die bijnamen vandaan komen? Voor Vlooienkuil zijn twee verklaringen. De ene is dat de buurt in een ver verleden eens getroffen is geweest door een vlooienplaag. De andere is dat er in de eerste wereldoorlog grenadiers (soldaten) in de Emmastraat ingekwartierd waren bij mensen die niet erg proper waren. Midden in de nacht werden zij wakker, overdekt met vlooien. Een grenadier moet toen hebben uitgeroepen: ‘In wat voor een vlooienkuil zijn wij nu terecht gekomen?’ De Overkant spreekt voor zich. De wijk ligt aan de oostzijde van de Gouwe: de overzijde, vanaf het centrum gezien.

Wijk apart

De Zeeheldenwijk is een wijk apart. De bewoners moeten voor het openbaar vervoer altijd eerst de hefbrug over. Hetzelfde geldt voor wie boodschappen wil doen in Waddinxveen. Maar het is prima wonen daar in Zeeheldenwijk en ’s zomers ligt er een prima zwembad voor de deur,. Tenminste: als het Gouwe-water niet is afgekeurd. De eerste woningen in de Zeeheldenbuurt zijn van 1919. Toen werd aan de Henegouwerweg, toen nog een jaagpad langs de Gouwe, begonnen met de bouw van dubbele woningen met winkels. De huizen zijn in 1970 afgebroken om plaats te maken voor de huidige flat. De huidige naam is er overigens pas in 1962 gekomen. Daarvoor waren de straten vernoemd naar leden van het koninklijk Huis.
Contact opnemen met de bewonerscommissie via het
contactformulier.